EK Derny 2001 pas laat op gang

Voor de tweede maal werd het EK derny in het Velodrome Amsterdam verreden. Mocht vorig jaar de Deen Jimmi Madsen de titel grijpen, deze maal kwam hij in de finale tekort om de Belg Matthew Gilmore en ook onze landgenoot Robert Slippens te bedreigen voor het goud en zilver. In de eerste manche hield nationaal dernykampioen Patrick Kops het tempo zo hoog dat Slippens en Gilmore weliswaar konden volgen, mar de rest kansloos werd vooreen finaleplaats. De eerste drie en de snelste vierde aankomende werden geplaatst. Die vierde snelste kwam desondanks uit de tweede manche. Deze werd gewonnen door de dan nog Europese kampioen achter de derny de Deen Jimmi Madsen. In zijn spoor volgden onze landgenoot Stam, de Duitser Vonhoff en de Belg Lapage als snelste vierde.

De series waren spannender dan de finale die een saai verloop kende. Dat kon niet anders want Patrick Kops (de enige amateur in die finale) hield het tempo zo hoog dat iedere aanval in de beginfase meer op een zelfmoordpoging zou lijken. De vele toeschouwers wachten dan ook in spanning af wie van de zuinig volgende vedetten voor de aanval zou kiezen. Pas toen de renner uit Heiloo met nog zoīn dertig van de honderd en vijftig ronden voor de wielen tekenen van vermoeidheid toonde begreep gangmaker Joop Zijlaard dat de tijd gekomen was hem het vuur aan de schenen te leggen. Matthew Gilmore was er ook klaar voor en bleek een enorme tempoversnelling voldoende om een eind aan de ganzenmars te maken. Ook Madsen, Slippens en Stam profiteerden van Kops inzinking. Deze lijkt de zeven levens van een kat te hebben en herstelde hij voldoende om de vijfde stek vast te houden.

De ontketende Gilmore duldde in de slotfase helemaal geen tegenstand, raakte Stam het contact kwijt en moest ook Madsen het hoofd buigen. Slechts Slippens waagde nog een tegenactie, maar was tegen Gilmore deze maal geen kruid gewassen. Met verve Europees kampioen met een allesgevende Slippens op de tweede en Madsen op de derde plaats.

UITSLAG Europees Kampioenschap achter derny's

pl. renner land gangmaker  

1.

Matthew Gilmore

BelgiŽ

Joop Zijlaard

30 km in 30 min 15 sec

2.

Robert Slippens

Nederland

Sam Mooij

op 50 meter

3.

Jimmi Madsen Denemarken Bruno Walrave op 150 meter

4.

Danny Stam Nederland Cees Stam op 1 ronde

5.

Patrick Kops Nederland Willem Fack op 2 ronden

6.

Lorenzo Lapage BelgiŽ Jos De Bakker op 3 ronden

7.

Mario Vonhof Duitsland ... Dippel op 3 ronden

uitslagen series EK derny

eerste serie tweede serie
1. Patrick Kops (Ned - Fack) 1. Jimmi Madsen (Den - Walrave)
2. Robert Slippens (Ned - Mooij) 2. Danny Stam (Ned - Stam)
3. Matthew Gilmore (Bel - Zijlaard) 3. Mario Vonhof (Dui - Dippel)
4. Gerd Dörich (Dui - De Bakker) 4. Lorenzo Lapage (Bel - Zijlaard)
5. Martin Liska (Slk - Walrave - 1 ronde) 5. Jozef Zabka (Slk - Mooij)
6. David Hubschwerlin (Fra - Stam - 1 ronde) 6. Francis de Jager (Ned - Jonker)
    7. Lubomir Mazel (Tsj - Persijn)

In het bijprogramma bij het E.K. Derny is een start gemaakt met het sprinttoernooi om de Grote Prijs Ooms. Elke avond van de Zesdaagse krijgt dit toernooi een vervolg. Kijk bij G.P. Ooms voor de eerste uitslagen.